Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką – NAJPROSTSZE

Smak tego ciasta zdecydowanie przypomina mi dzieciństo 🙂 Dlatego chętnie do niego wracam.

Jest ciepło, raczej na pieczenie nikt nie ma ochoty, ale to idealne warunki dla drożdży i wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest takie trudne do wykonania 🙂

Więc jeśli tylko najdzie Was ochota to ten przepis jest idealny! Ciasto jest puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

ROZCZYN:

  • 30 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru

Drożdże, pokruszyć, rozrobić z cukrem a następnie w w ciepłym mleku, odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć, konsystencja „gąbki”. Czas ok 15 minut. RADA: . Jeśli drożdże nie wyrastają (zbyt chłodne mleko) garnuszek z rozczynem można wstawić do miseczki napełnionej gorącą wodą, poczekać aż rozczyn zacznie reagować i wtedy wyjąć z gorącej miseczki i poczekać aż rozczyn wyrośnie.

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 500 g truskawek

Masło roztopić z mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.

Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera. Gotowe podsypać lekko mąką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki – dobrze odsączyć.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5 x 23,5 cm), ułożyć owoce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła

Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania „mokrego pisaku”. Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (najlepiej druga półka od dołu) w 180-190 stopniach ok 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.

Przygotowałam dla Was filmik. Mam nadzieję że troszkę pomoże. W filmiku ciasto przygotowuję z połowy składników. klik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *