Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Przepyszny, czekoladowy, wilgotny, delikatny biszkopt, do tego krem budyniowy ze śmietanką (bez masła), lekko i przyjemnie 🙂 – ciasto jest wspaniałe!

Składniki:

BISZKOPT:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.

  • 5 jajek, 
  • pół szklanki cukru 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę – przesiać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).

Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.

Przepis na biszkopt zaczerpnięty stąd : klik

Masa:

  • 1 budyń o smaku śmietankowym
  • 400 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • Słoiczek dżemu malinowego
  • tarta czekolada
  • wiórki kokosowe

Ugotować budyń: pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczony budyń, gotować do zgęstnienia. Całkowicie wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, wmiksować do budyniu.

Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć szpatułką z budyniem.

Pierwszy blat czekoladowy posmarować dżemem, nałożyć prawie całą masę (zostawić 3 łyżki na górę), przykryć drugim blatem, posmarować pozostałą masą, posypać wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *