Ciasteczka ślimaczki waniliowo kakaowe

Pyszne dwusmakowe ciasteczka, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Świetne dla dzieci czy też do zamaczania w mleku lub kakao.

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki kakao (jeśli nie lubicie mocnego smaku kakao dodajcie mniej)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ja użyłam miksera), dodać jajko, połączyć, na koniec wmieszać mąkę.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wmieszać w ciasto.

Jasna i ciemną część lekko ugnieść, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut.

Na folii lub papierze do pieczenia rozwałkować osobno ciasta. Ciasto jest dość kruche, więc mi najłatwiej wałkować na folii. Ciasta powinny być uformowane mniej więcej na tą samą wielkość i kształt prostokąta. Położyć jedno ciasto na drugie, lekko przycisnąć. Zawinąć w ślimaczek wzdłuż dłuższego boku, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce ok 1h.

Z gotowego rulonika wykrawać ciasteczka grubości ok 0,5 cm. Piec w temperaturze 190 stopni ok 10-13 minut aż lekko się zrumienią..

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *