Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą

Ależ dobre mi wyszły te ciasteczka! Delikatne, chrupiące od spodu, z mnóstwem orzechów, pestek dyni, zmielonych płatków owsianych no i oczywiście z kawałkami czekolady! ♥♥♥

O cukrze i maśle nie będę wspominać, bo to już mniej zdrowe 😉

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g pestek dyni
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70/% kakao
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajko

Płatki i pestki dyni mielimy w malakserze na mąkę (mąkę owsianą o raz mąkę z pestek dyni można kupić gotową w sklepie), dodajemy proszek do pieczenia.

Mąka z płatków owsianych

Orzechy oraz czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.

Siekane orzechy
Siekana czekolada

Masło, cukier, cukier z wanilią, miód, jajko miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po kolei sypkie składniki: mąkę owsianą, orzechy i czekoladę.

Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą

Z gotowej mas formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą

Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 15 minut, aż spody będą lekko zrumienione.

Gotowe odstawiamy do wystygnięcia, zajadamy od razu lub przechowujemy w metalowym pojemniczku.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *