Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni

Ależ smakowity chlebek upiekłam! Lekko słodkawy, z chrupiącymi płatkami orkiszowymi i pestkami dyni. Idealny z dodatkiem masła i miodu, masła orzechowego, czekoladowego lub białego serka i ulubionej konfitury…

Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni

Składniki:

  • 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna )
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 4 g suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 małe jajko (S)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody

Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.

Piec w 190 stopniach termoobieg ok 45 minut, aż góra będzie zrumieniona. Gotowe wystudzić na kratce.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *