Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

To ciasto to chyba najlepszy biszkopt jaki ostatnio zrobiłam. Pyszne, słodziutkie, do tego kwaskowate owoce w galaretce a na górę dla równowagi gorzkie kakao….

Ciasto zrobiłam w kwadratowej formie, ale pięknie będzie się prezentować w tortownicy!

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

Składniki (forma 23 cm x 23 cm):

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki – nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Biszkopt podzielić na 3 blaty.

OWOCE W GALARETCE:

  • 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka)
  • opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki wody

Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować).

MASA:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku


Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą.

Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca)

PONCZ:

  • pół szklanki wody (lub pół na pół z alkoholem 🙂 )
  • sok z połowy cytryny

Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *