Biszkopt z masą kokosową

Mam dla Was propozycję na weekend. Warta przygotowania o każdej porze roku 🙂

Biszkopt z masą kokosową

Składniki:

BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki – nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

MASA:

  • 0,5 l mleka
  • 0,75 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • opakowanie budyniu bez cukru (40 g) + 0,25 szklanki mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • konfitura z czarnej porzeczki (lub inna kwaskowata)

Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem z wanilią. W 0,25 szklanki mleka rozpuścić budyń, wlać do masy kokosowej, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy.

PONCZ:

  • woda z cytryną (opcjonalnie z malibu)

Spód biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć większą część masy kokosowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałą masą kokosową.

POSYPKA:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych

Cukier i wiórki umieścić na patelni podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się stopi i całość nabierze złotego koloru. Posypkę wyłożyć na górę ciasta.

Schodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Filmik z przygotowania: klik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *