Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą

Pamiętacie bezglutenowa szarlotkę? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach!

Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 jajko (s)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść.

Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść.

Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut.

Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 175 stopniach, termoobieg ok 13-15 minut (aż będą lekko zrumienione)

Gotowe wystudzić, zajadać do woli 😉

Smacznego!

Zdjęcia i przepis pochodzą z mojego poprzedniego bloga.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *