Bezglutenowa szarlotka

Odchudzona, bezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób!  Połączenie mąki kokosowej i mąki owsianej z pysznymi soczystymi jabłkami to był strzał w dziesiątkę!

Składniki:

Masa jabłkowa:

  • 500 g jabłek
  • pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • łyka masła

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić.

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 jajko (s)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut.

Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta.

Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *