Beza z mascarpone i musem owocowym

Pyszna beza, delikatny sos z mascarpone i owoce – cóż więcej potrzeba do szczęścia?

Składniki:

BEZA:

  • 2 białka z dużych jajek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier zmieszany z cukrem waniliowym. Masa powinna wyjść bardzo gęsta.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy uformować 6 krążków. Piec ok 1 godziny w 140 stopniach. Gotowe bezy zostawić w piekarniku najlepiej na całą noc.

POZOSTAŁE:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mieszanki owoców najlepiej kwaśnych: maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie (u mnie mrożone)

Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Owoce jeśli są mrożone lekko podgrzać, następnie zblendować , uzyskamy konsystencję musu (nie słodzić). Można mus przetrzeć przez sito jeśli nie chcemy pestek. Ja zostawiam z pestkami.

Na talerzu ułożyć bezę, na górę mascarpone, mus owocowy. Udekorować listkiem mięty i owocami.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *