Barszcz zabielany z wkładką

Dzisiaj przepis na podstawową wersję barszczu zabielanego. Można go podawać przecedzony z jajkiem gotowanym na twardo albo na bogato z kawałkami warzyw, ziemniaków lub\i fasolą.

U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwoną fasolą.

A Ty? Jaką wersję barszczu lubisz najbardziej?

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 2 l wody
  • 0,5 szklanki zakwasu burakowego
  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku polskiego
  • dodatkowo: 2 średnie ziemniaki, puszka fasoli czerwonej, świeży koperek, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Wersja bez warzyw i dodatków: Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz i zakwas burakowy.

Wersja z warzywami i dodatkami: Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części.

Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić.

Drugą część warzyw pokroić w julienki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Jak warzywa zmiękną dodać ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *