Bananowe mini pączki orkiszowe

Nie będę skromna…. Och jakie to dobre mi wyszło! Pączusie na mące orkiszowej z wyczuwalnym smakiem bananów i cynamonu smakują wybornie! Do tego sos czekoladowy…. Mmmm!!!!!

Bananowe mini pączki orkiszowe
Bananowe mini pączki orkiszowe

Składniki:

MOKRE

  • 2 banany (ok 220 g po obraniu)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

SUCHE

  • 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu (może być inny cukier, miód)

Miksujemy blenderem składniki mokre, osobno mieszamy składniki suche. Całość łączymy mieszając łyżką.

W głębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor. Pączusie powinny się same obracać. Gotowe wykładamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Pączusie cudownie smakują z sosem czekoladowym, waniliowym lub musem z owoców czy konfiturą.

Przygotowuje się je ekspresowo! Z powyższych składników wychodzi ok 35-40 mini pączusiów.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *