Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa

To już druga babka która mi pięknie wyrasta i nie kończy się zakalcem 🙂

Już samo przekrojenie jej sprawiło mi uśmiech na twarzy 🙂 Żółciutka, pulchniutka ze słoneczną posypką 🙂 Stąd nazwa „słoneczna” 🙂

W oryginale babka nosi nazwę „zdrowotna”. Dlaczego? Jest lekkostrawna. Więc jeśli dopadło Cię choróbsko, chandra, migrena czy nawet mdłości, kawałek może sprawić że poczujesz się lepiej! I na duszy i na ciele, a to wszystko również dzięki dodaniu świeżego imbiru 🙂

Polecam ją nie tylko na święta!

Filmik z przygotowania klik 🙂

Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru cytrynowego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kawałek świeżego imbiru
  • POLEWA: pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody lub soku z cytryny
  • POSYPKA

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, cukier, cukier cytrynowy i żółtka ubijamy mikserem na puszysty krem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do puszystego dodajemy stopniowo, na przemian przesianą mąkę i mleko, cały czas miksując.

Białka ubijamy na sztywną pianę, w trzech turach dodajemy do masy, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy.

Formę na babkę (śr. 22cm) smarujemy masłem, wykładamy ciasto, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach 45 minut.

Babkę wyjmujemy, jak lekko przestygnie wykładamy na talerz.

Polewa: mieszamy cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny od razu polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy posypką.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *