3 najlepsze pomysły na jaglankę!

Lubisz kaszę jaglaną? Jeśli nie to spróbuję Cię do niej przekonać moimi trzema najlepszymi przepisami! Pierwsza o smaku serniczka z owocami, druga o smaku pieczonego jabłka z cynamonem, a trzecia? No nie wymawiaj się że nie masz czasu 😉

 

Jaglanka a la sernik z owocami

Składniki (4 porcje)

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (może być krowie)
  • laska wanilii
  • pół cytryny
  • 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier)
  • garść owoców na każdą porcję

Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalej mlekiem, dodaj wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, ugotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodaj sok z połowy cytryny i dokładnie zblenduj.

Gotową jaglankę wyłóż do miseczek, podaj na ciepło z owocami, syropem bądź konfiturą.

Jaglanka pieczone jabłuszko z cynamonem

Jeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami to poniższy przepis jest wprost dla Ciebie! Zamiast ryżu użyj kaszy jaglanej. Możesz eksperymentować z owocami np zamiast jabłka użyj gruszki, lub brzoskwini – wspaniały pomysł na każdą porę dnia! Ja zajadam koniecznie z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki (4 porcje)

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego (może być ksylitol)
  • sok z połowy limonki (może być cytryna)
  • 3  jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku (może być świeży)

Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę cynamonu, imbir i cukier, włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, 180 stopni, termoobieg.

Jabłka pokrój na ósemki, posyp cynamonem.

Kaszę jaglaną wyłóż z piekarnika, wymieszaj, dodaj jabłka i ponownie piecz 20 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Jaglankę wyłóż do miseczek, możesz dodać kleks jogurtu i posypać ekstra cynamonem 🙂

Płatki jaglane z jogurtem i konfiturą

Jeśli już Twoim argumentem jest brak czasu to mam dla Ciebie mega szybką propozycję. Płatki jaglane wystarczy namoczyć we wrzątku, dodać jogurt i konfiturę i masz pożywne śniadanie! Możesz również przygotować całość w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy.

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżeczki płatków jaglanych,
  • wrzątek – tylko do przykrycia płatków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki słodkiej konfitury

Płatki zalej wrzątkiem w miseczce lub słoiczku, tylko do przykrycia, odstaw na 5 minut. Dodaj jogurt i konfiturę i gotowe!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *