3 najlepsze bezglutenowe desery – zdrowo to też znaczy smacznie!

Jeśli zastanawiasz się nad tym co jesz, bądź z jakiegoś powodu chcesz ograniczyć lub nie możesz glutenu, to ten wpis jest jak najbardziej dla Ciebie. Moje propozycje na bezglutenowe desery są dodatkowo odchudzone, ale z nutką grzeszków w postaci polewy. Można ją oczywiście pominąć i ciasto podać np. z domowymi lodami jogurtowo bananowymi lub malinowymi. Smacznego!

Kolejność wypieków jak na zdjęciu.

Muffinki bez mąki – z kakao i malinami

Składniki:

  •  3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych, żytnich, lub mieszanych
  •  2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  •  2 kopiaste łyżki kakao
  •  łyżeczka aromatu waniliowego
  •  125 g jogurtu naturalnego
  •  1 jajko
  •  3 łyżki ksylitolu
  • 3/4 szklanki malin (u mnie mrożone)

Płatki i kokos rozdrobnić w malakserze, dodać kakao i cukier waniliowy.
Jogurt wymieszać dokładnie z jajkiem i ksylitolem.
Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, na koniec dodać maliny (nie trzeba rozmrażać).
Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki.
Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut.

Bezglutenowe brownie z solonym karmelem

Składniki:
Ciasto:

  •  150 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej

Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej tym ciasto bardziej wilgotne.
P.S. Oczywiście kochani ksylitol możecie zastąpić innym cukrem, mąkę bezglutenową na mąkę owsianą, czekoladę proponuję zostawić min 65% kakao. Śmietankę kokosową w polewie można zastąpić zwykłą śmietanką.

Solony karmel:

  •  3/4 szklanki cukru
  •  2 łyżki wody
  •  śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno być min pół szklanki)
  •  50 g masła
  •  sól morska gruboziarnista
  •  opcjonalnie płatki migdałów

Do rondelka wsypać cukier, wlać 2 łyżki wody, gotować na mocnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać solą gruboziarnistą.

Bezglutenowe ciasto bananowe

Składniki:

  •  50 g masła
  •  35 g ksylitolu
  •  1 jajko
  •  1,5 dojrzałego banana (ok 160 g po obraniu)
  •  60 g jogurtu naturalnego
  •  130 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  1 łyżeczka imbiru
  •  50 g czekolady gorzkiej 70% kakao

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po kolei jajko, dobrze rozgnieciony na papkę banan, jogurt. Na koniec wsypujemy składniki suche: mąkę, sodę, przyprawy, pokrojoną w drobne kawałki czekoladę, miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na blaszkę 23 x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach , termoobieg, 35 minut.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo jak u mnie polać kokosową polewą karmelową.

Polewa kokosowo karmelowa:

  •  3/4 szklanki cukru
  •  2 łyżki wody
  •  śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno być min pół szklanki)
  •  30 g masła
  •  2 łyżki wiórków kokosowych

Do rondelka wsypać cukier, wlać 2 łyżki wody, gotować na mocnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.

 

Czekam na Twoją opinię, które ciasto najbardziej przypadło Ci do gustu. A może masz jakieś sprawdzone bezglutenowe słodkości? Zdradź mi Swój sekret! Masz jakieś pytania dotyczące przepisów, pisz, chętnie pomogę!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *