Ciasto czekoladowe z owocami

Propozycja deserowa na weekend: szybka, lekka i smaczna 🙂 Ciasto czekoladowe z uchowanymi jeszcze z zamrażalce borówkami 🙂

Składniki:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml kefiru
  • 210 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g owoców – u mnie borówki
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i kakao, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier trzcinowy, cukier waniliowy, zmniejszamy obroty miksera dodajemy żółtka, olej, kefir. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy już łyżką albo bardzo krótko mikserem na wolnych obrotach (aby nie stracić puszystości)

Formę kwadratową 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na górę ułożyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 35 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *