Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami

Pyszna, zdrowa, delikatna, aromatyczna z dużą ilością jabłek. Zamiast mąki użyłam orzechów włoskich i suszonego razowego chleba. Wyszło wspaniale!

Składniki:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 45 g orzechów włoskich (bez łupiny)
  • 45 g suszonego chleba razowego
  • 20 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 
  • 80 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Orzechy i chleb zmielić w maszynce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu. Czekoladę zetrzeć na tarce. Połączyć składniki, dodac cynamon i goździki.

W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem pudrem trzcinowym, dodać skórkę i sok z cytryny.

Białka ubić na sztywna pianę.

Do żółtek dodać suche składniki i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Formę na tartę (z wgłębieniem) wysmarować masłem. Nałożyć ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach ok 25-30 minut. Odstawić do wystudzenia, następnie wyjąć i obrócić.

Karmelizowane jabłka:

  • 4 jabłka 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać pokroić w półksiężyce. Posypać cynamonem. Na patelni rozpuścić cukier, następnie ułożyć jabłka lekko potrząsnąć patelnię i poddusić ok 4 minut.

Tak przygotowane jabłka ułożyć na tarcie biszkoptowej, całość posypać cukrem pudrem, polać powstałym sosem z jabłek.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *