Babeczki czekoladowe z białek z konfiturą wiśniową

Po domowych lodach (będzie wpis :)) zostały mi białka, stąd pomysł na wykorzystanie ich do deseru: babeczek czekoladowych z dodatkiem konfitury wiśniowej. Och jakie wyszły smaczne, kakaowe, lekko w środku mokre dzięki konfiturze 🙂 PYSZNE!

Składniki (9 babeczek):

  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 białek
  • konfitura wiśniowa z dużymi kawałkami wiśni – dobrej jakości
  • cukier puder do posypania

Masło z cukrem utrzeć mikserem , dodać kakao, następnie mąkę , zmiksować. Ciasto powinno wyjść dość sypkie. Białka ubić na sztywną pianę, podzielić na 3 części, dodawać po jednej cześci do ciasta , najpierw pierwszą dokładnie wmieszać łyżką, aby ciasto uzyskałao mokrą konsystencję, potem dwie kolejne części, ostatnią porcję mieszać krótko, do połączenia składników, aby nie utracić puszystości.

Do foremek silikonowych nałożyć ciasto (prawie do pełna), na górę nałożyć po łyżeczce konfitury z wisienką oczywiście, lekko wbić do środka. Konfitura i tak opadnie niżej podczas pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 25 minut (bez termoobiegu). Gotowe wyjąć z foremek posypać cukrem pudrem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *